in België wordt genoemd, heeft diepe wonden achtergelaten bij de Belgische bevolking en spreekt daar tot op heden meer tot de verbeelding dan de 2e wereldoorlog.

07-11-1917 Bestorming van het winterpaleis van de Russissche Tsaar in Sint Petersburg. De tsaar werd gevangen genomen en in juli 1918 vermoord. De communisten zouden de macht binnen enkele jaren volledig in hun greep krijgen en tot aan het einde van de eeuw in handen houden. Het schrikbewind van de Sowjet leiders, vooral Stalin, en z'n Aziatische geestverwanten zou miljoenen Oosteuropeanen en Aziaten het leven kosten. En de Nederlandse en andere westerse leiders, zoals altijd begiftigd met een flinke dosis selectieve verontwaardiging als het om de schending van de mensenrechten gaat, blijven tot in onze tijd toe, braafjes handjes schudden en bezoekjes brengen omdat dit "zo goed is voor onze economie".

10-11-1918 De Duitse keizer Wilhelm II ontvlucht Duitsland en zoekt zijn heil in het neutrale Nederland. Bij Eysden, enkele km ten zuiden van Maastricht, komt hij met een treinstel bestaande uit 59 wagons vol personeel en bezittingen de grens over. Aanvankelijk verbleef hij in Amerongen. Hij had nog even wat tijd nodig om een geschikt optrekje te vinden. Op 15 mei 1920 kocht hij huize Doorn op de Veluwe. Hier verbleef hij tot aan zijn dood op 4 juni 1941, oud en der dagen zat.

11-11-1918 Einde van de Eerste wereldoorlog. Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland komen een wapenstilstand overeen. Op 18 juni 1919 tekent Duitsland het vredesverdrag van Versailles onder voor de Duitsers vernederende condities. Dit verdrag, dat bedoeld was om Duitsland in bedwang te houden, hield de Duitsers echter in een wurgende houdgreep.Twintig jaar later zou Hitler dit aangrijpen om zijn veroveringsdrift te legaliseren. Voor zijn propagandamachine was dit een niet te missen gelegenheid om de gekrenkte Duitse natie op zijn hand te krijgen.

15-11-1918 Na de overgave van de Duitsers kwamen duizenden moegestreden en ontredderde Duitse soldaten, na eerst ontwapend te zijn, bij Maaseik vanuit België de Maas over om via Roosteren, Dieteren en Susteren naar de 8 km. verderop gelegen "Heimat" terug te keren. Via de Roosterderweg en "Gen Enj" passerden zij Dieteren, en trokken via de Feurthstraat, Stationstraat en IJsstraat te Susteren naar Isenbruch, het eerste Duitse dorp even over de grens. Deze trek duurde ruim een week, van 15 tot 23 november. Bij het passeren van de overweg te Susteren in West- Oostelijke richting, aan het eind van de Stationsstraat, één kilometer voor de Duitse grens, zullen zij zich niet gerealiseerd hebben dat hun "Kaiser Wilhelm", enkele dagen tevoren, eveneens als vluchteling dezelfde overweg was gepasseerd in Zuid- Noordelijke richting. Der Kaiser reisde per trein, compleet met hofpersoneel en 59 wagons vol bezittingen: zijn soldaten strompelden afgemat en afgepeigerd te voet naar de Heimat. Verschil moet er zijn, ook na een verloren oorlog.

Eind 1918          Nog was de ellende voor Europa niet voorbij. Maar deze keer zou Nederland niet gespaard blijven. Eind 1918 veroverde een kwaadaardig griepvirus waartegen geen kruid was gewassen, de z.g. Spaanse griep, de wereld. Tussen 1918 en 1922 stierven wereldwijd 20 miljoen mensen, het dubbele aantal van het aantal doden tijdens de pas beëindigde wereldoorlog. Ook Dieteren werd niet overgeslagen. Eén van de slachtoffers was Harie Penders, echtgenoot van Fina Loomans (09-106). Even realiseren : tussen 1914 en 1922, in 8 jaar tijd, lieten 30 miljoen mensen het leven als gevolg van oorlog en ziekte. De goeie oude tijd?

10-10-1921 Een warmterecord voor oktober in Nederland. In Sittard werd het op 10 oktober 30.1 graden.

30-10-1921 In Italië wist Benito Mussolini de macht naar zich toe te trekken. Zijn fascistische denkbeelden zouden weldra ook in Duitsland wortel schieten en Hitler aan de macht brengen.

30-11-1922 Het baanvak Roosteren - Roermond van de Limburgse Tramweg Mij. (L.T.M.) wordt in gebruik genomen. Op Dieterse bodem liep het traject vanaf de Maaseikerweg naar


65